Meet

Meet agentúra

Bikers

Bikers

Peter Ertl: Bikers (4/2007) Pohľad na životný štýl, hodnoty motorkárov a všetkého čo sa dnes okolo motozrazov deje.

Fotografia je jazyk, reč. Môže byť kultivovaná, vyumelkovaná, s množstvom skrášľujúcich prívlastkov a rôznych rečníckych ekvilibristík. Môže byť aj rečou priamou, rovnou a k veci. Takou akou hovoria slobodní ľudia, bikeri. Niekedy padne tvrdší výraz, nikto sa s nikým nemazná. U nich nie je zvykom rozprávať veľa, robiť slovné vývrtky. Nie je tu miesto pre vatu, balast a neúprimné kecy.Photography is a language. It may be cultivated, artificial, decorated by plenty of attributes and rhetorical figures. It may also be straight, simple, provoking. This is the language of freethinkers, bikers. Sometimes may be a bit nasty but who cares! Their speech is simple, free of wordplays, superficiality and crap.
To všetko vidím aj vo fotografiách motorkárov Petra Ertla. Je v nich láska, obdiv, pochopenie, vášeň, voľnosť aj sila. Počuť v nich divoký rock a rachot motoriek. Jeho fotky tak trochu páchnu benzínom, olejom a pivom. Vlastne tu vôňu z nich cítiť dosť. Peter fotí bikerov takých, akými sú. Rozumie im. Všíma si veci, ktoré všetci nevidíme, lebo sám je jedným z nich. Bez ohľadu na to, či by som vedel, že jazdí na motorke, to identifikujem takmer s istotou. Prezrádza ho reč jeho fotografií. Určite bude zrozumiteľná pre všetkých, ktorým rozpumpuje krv v žilách úvodný riff z Born to be Wilde. Láska k slobode, túžba po diaľkach, dobrodružstve a priateľstve. Nekonečna čiara cesty zbiehajúcej sa v diaľke. Reflektory pretínajúce nočnú krajinu. Voľná myseľ. Spolu s tými nádhernými babami a drsnými chlapmi na dvoch kolesách vyznáva rovnaké hodnoty aj Peter Ertl. Fotograf s dušou bikera.Jozef OndzikThis is obvious when looking at Peter Ertl’s bikers shots. They are full of love, admiration, apprehension, emotion, freedom and power. You can hear wild rock and engines grumbling. His shots smell a little of gasoline, oil and beer. Not a little but rather a lot, actually. Peter photographs bikers – their essence. He understands them. He perceives what we all do not see because he is one of them. Irrespective of knowing he rides bike I know it for sure. The language of his photos reveals it. It will be plain for all those who are getting excited by the initial riff of Born to Be Wild. Loving freedom, desire to be afar, to experience adventure and friendship. Endless road line converging in the far. Stream of headlights crossing the night country. Free spirit. Peter Ertl shares the same values professed by gorgeous women and hard men on two wheels. A photographer with biker’s spirit.Jozef Ondzik
Fotografie boli vytvorené na Gabčíkovskom motozraze, sú doplnené o snímky z motozrazov Duchonka a Zlaté Piesky, Bratislava.Photographs were taken at the Gabčíkovo biker meeting. They are completed by the shots from another biker meetings – Duchonka and Zlaté Piesky, Bratislava.

Bikers

2 komentáre na “Bikers

  1. Krstnými otcami publikácie sa stala kapela Tublatanka. Knihu polial Maťo Ďurinda a Juraj Topor.

  2. Séria BIKERS PORTRAITS prezentuje cez BW portréty tích, ktorí sa okolo motoriek motajú.

Pridaj komentár

Prejsť na začiatok