Meet

Meet agentúra

Zebrané frky

Zebrané frky

Fero Bubino Kudláč: Zebrané frky

Živočíchopis podľa Bubina

Akademický maliar František Kudláč (1954) je osobnosť priam dvojdomá. Jej doktorom Jekyllom je výtvarník, ktorého talent, navyše vytrénovaný dobrými školami, sa dychtivo vrhá do chaosu moderného sveta, usiluje sa postihnúť maximum z jeho absurdity a zachytiť adekvátnymi prostriedkami nezachytiteľné. A jej nepokojným pánom Hydom večný chalan, programovo zvýraznený aj bojovým menom Bubino. Nikdy neprestal obveseľovať spolužiakov a poburovať dôstojný profesorský zbor bezočivými obrázkami, ktoré už v útlom veku začal kresliť pod lavicou.Na rozdiel od monolitnej poetiky takého Petra Kľúčika či Dušana Polakoviča, kde komické deformácie či fantaskné alegorické vízie plynulo prechádzajú z „vysokého umenia“ do karikatúry a obe disciplíny sa vzájomne ovplyvňujú, karikaturista Kudláč je vyslovený fundamentalista. Vo výtvarnom humore nás oslovuje zásadne rečou, ktorú si vymyslel. Vlastne vôbec nie je tajná – Bubino na úteku z Parnasu chce, aby jej prakticky porozumel každý. Aj ze cenu, že občas volí témy, ktoré náročný divák síce chápe, no očakávané emócie v ňom nevyvolávajú. Ale to naozaj len občas.

Nedá sa povedať, že by František Kudláč aj v karikatúre nevládol prostriedkami, ktoré z neho robia ambiciózneho maliara či grafika. Ale vari skôr potajomky a izolovane, nie v podobe uceleného systému. Profesionálne narába povedzme farbou. Striedmo a nevtieravo – práve preto keď ňou navodí atmosféru či zvýrazní pointu dosahuje maximálny účinok. Rovnako citlivo reaguje na absurditu tvarov. Asociujú mu podobnosť či kontrast, dobre sa zabáva na spôsobe akým ich kreslí.

V kresbe je však drsný a nekompromisný. Akoby ňou zdôrazňoval, že človek je neveľmi príťažlivý živočíšny druh, na ktorý treba predovšetkým dávať pozor a neprejavovať mu veľké sympatie. Komiku neraz hľadá v škaredosti, priam ohyzdnosti a v odpudivých aktivitách „hrdinov“. Sú takí, že do čohokoľvek ich so značnou dávkou zlomyseľnosti uvrhne, nie sme ich schopní ľutovať. Akosi cítime, že nič iné si ani nezaslúžia. Karikaturistovi odpúšťame dokonca i keď predstiera, že nevie kresliť a načrtne ich akoby „diletantskou“ linkou. (Za všetky napríklad in flagranti pristihnutá dvojica pod majákom). V takých momentoch pripomínajú ani nie skice letmého okamihu, ako skôr zbežné písomné poznámky na manžetu či útržok účtenky.
Lenže aj to všetko je Bubino. Možno by bol pôsobivejší, keby sa učesal a nasadil si hodvábne rukavičky. No možno by sme práve naopak tento provokatívne kontrastný hlas v našej karikatúre stratili.

Kornel Földvári

 „Bubino“ – František Kudláč,

akademický maliar a grafik
(nar. 1954 v Bratislave),
absolvoval AVU v Prahe.
Venuje sa hlavne voľnej grafike, litografii a serigrafii, maľbe, príležitostne knižnej a častejšie novinovej ilustrácii.
Podieľal sa na exteriérových i interiérových nástenných maľbách, ako aj na výtvarných prácach pre koprodukčné filmy.

S kresleným humorom začal už počas vyučovania na SŠUP.

Žije v Bratislave.

Jeho ďalšiu tvorbu nájdete na
http://gallery-kudlac.com

Zebrané frky

Pridaj komentár

Prejsť na začiatok